El nostre esbart és una entitat oberta a tots els infants i joves de la comarca dedicada a la conservació i divulgació de la dansa catalana en totes les seves vessants i amb el màxim de rigor històric. 

El nom de “Rosa d’Abril” va ser escollit per votació de tota la colla de balladors, del moment , entre una llista de noms, per la gran devoció que tradicionalment els vilatans de Castellterçol teníem a la Mare de Déu de Montserrat.

1946

L’Esbart Rosa d’Abril neix l’any 1946, de la mà de Joan Mercadé, mestre de Castellterçol i músic, i de la seva muller Enriqueta Capellades, que en van portar la direcció fins a principis dels anys vuitanta.

En aquests primers anys l’Esbart creix i es perfecciona gràcies a la col·laboració i el suport de diferents persones. D’entre elles, cal destacar la tasca d’en Joan Sagalés, membre de l’Obra del Ballet Popular, d’en Manuel Cubeles, director de l’Esbart Verdaguer, del mestre Joaquim Serra i de l’Enric Mañosas.

1982 - 1987

Entre els anys 1982 al 1987 agafà el relleu de la direcció de l’esbart l’Alfons Miró i la Rosa Bové, néta d’en Joaquim Serra.

1988 - 2010

A partir de l’any 1988 prenen la direcció de l’Esbart l’Enriqueta Mercadé, en Jaume Bonfill i la Joaquima Márquez, que el conduiran fins al 2010.

1996

L’Any 1996 l’Esbart va celebrar el 50è aniversari amb un recital amb més de cent balladors i exballadors plens d’entusiasme. A partir d’aquest moment, i fruit del retrobament, neix el grup de Veterans que participen en diversos espectacles de la Roda de Veterans.

1998

L’any 1998, Castellterçol celebra el seu mil·lenari i l’Esbart crea per aquest esdeveniment l’espectacle “De la mar, poema i dansa“, una combinació de danses de vora mar amb poemes del llibre “Cançons de rem i de vela”, de Josep  de Segarra.

2010 - actualitat

Actualment l’esbart continua sota la direcció del Jordi Franquesa i la Montse Malats amb el suport en l’ensenyament de l’Alba Postius, la Gemma Postius, l’Aina Franco, la Laia Bou, l’Aleix Monfort, l’Alba Coll en Gerard Tuneu, en Quim Balaguer i en Guim Alberch.

2016

El passat 9 de juliol de 2016 l’esbart va celebrar el seu 70è aniversari tot recordant tots aquells que havien format part, d’una manera o altra, de l’esbart. Volíem que esdevingués una gran festa. És per això que reuniren tots els balladors en grups per ballar aquell ball que els hi agradava més o aquell que no havien pogut ballar mai. A més, el cos de dansa va estrenar el Ball dels 70, un ball que repassa tots els estils de dansa tradicional i, alhora, incorpora estils més moderns.

A més, es va crear l’exposició “Fem memòria” per recordar la trajectòria de l’entitat. Mitjançant fotografies, cartells i complements vam poder retrocedir en el temps.
Un dels punts més forts que té l’esbart són els grups infantils. Vam creure oportú celebrar la Cloenda de la XXXVII Roda d’Esbarts Catalònia a Castellterçol on vam aplegar una quinzena d’esbarts vinguts d’arreu del país.
Al mateix any vam ser pregoners de la Festa Major del nostre poble, Castellterçol.

YouTube
Instagram