El nostre esbart és una entitat oberta a tots els infants i joves de la comarca dedicada a la conservació i divulgació de la dansa catalana en totes les seves vessants i amb el màxim de rigor històric.

El nom de “Rosa d’Abril” va ser escollit per votació de tota la colla de balladors, del moment, entre una llista de noms, per la gran devoció que tradicionalment els vilatans de Castellterçol teníem a la Mare de Déu de Montserrat.

Cronologia

1946
març 16

Neix l’Esbart Rosa d’Abril

Neix l’Esbart Rosa d’Abril
L’Esbart Rosa d’Abril neix l’any 1946, de la mà de Joan Mercadé, mestre de Castellterçol i músic, i de la seva muller Enriqueta Capellades, que en van portar la direcció fins a principis dels anys vuitanta. En aquests primers anys l’Esbart creix i es perfecciona gràcies a la col·laboració i el suport de diferents persones. D’entre elles, cal destacar la tasca d’en Joan Sagalés, membre de l’Obra del Ballet Popular, d’en Manuel Cubeles, director de l’Esbart Verdaguer, del mestre Joaquim Serra i de l’Enric Mañosas.
1982
març 1

Relleu generacional

Relleu generacional
Entre els anys 1982 al 1987 agafà el relleu de la direcció de l’esbart l’Alfons Miró i la Rosa Bové, néta d’en Joaquim Serra.
1988
març 1

Del 1988 al 2010

Del 1988 al 2010
A partir de l’any 1988 prenen la direcció de l’Esbart l’Enriqueta Mercadé, en Jaume Bonfill i la Joaquima Márquez, que el conduiran fins al 2010.
1996
març 1

50è aniversari

50è aniversari
L’Any 1996 l’Esbart va celebrar el 50è aniversari amb un recital amb més de cent balladors i exballadors plens d’entusiasme. A partir d’aquest moment, i fruit del retrobament, neix el grup de Veterans que participen en diversos espectacles de la Roda de Veterans.
1998
març 1

El mil·lenari de Castellterçol

El mil·lenari de Castellterçol
L’any 1998, Castellterçol celebra el seu mil·lenari i l’Esbart crea per aquest esdeveniment l’espectacle “De la mar, poema i dansa“, una combinació de danses de vora mar amb poemes del llibre “Cançons de rem i de vela”, de Josep Mª de Segarra.
2010
març 1

Canvi d’aires

Canvi d’aires
Des de l’any 2010, i fins l’actualitat, l’esbart balla sota la direcció de Jordi Franquesa i Montse Malats amb el suport en l’ensenyament de l’Alba Postius, la Gemma Postius, la Laia Bou, l’Aleix Monfort, l’Alba Coll en Gerard Tuneu, en Guim Alberch, la Carlota Súnico i l’Alba Bou.
2016
març 1

70è aniversari

70è aniversari
El 9 de juliol de 2016 l’esbart va celebrar el seu 70è aniversari tot recordant aquells que havien format part, d’una manera o altra, de l’entitat. Volíem que esdevingués una gran festa. És per això que vam reunir tots els dansaires en grups per ballar aquell ball que els hi agradava més o aquell que no havien pogut ballar mai. A més, el cos de dansa va estrenar el Ball dels 70, un ball que repassa tots els estils de dansa tradicional i, alhora, incorpora estils més moderns. A més, es va crear l’exposició “Fem memòria” per recordar la trajectòria…
2020
setembre 15

Temps de pandèmia

Temps de pandèmia
El març de l’any 2020 es va decretar l’estat d’alarma a causa de la pandèmia generada pel coronavirus. En aquest moment es decreta un confinament total que durarà fins ben entrat l’estiu. Davant d’aquesta situació l’Esbart cessa la seva activitat. No obstant, se celebra una trobada amb els grups infantils i juvenil per tancar el curs 2019-2020 seguint les mesures sanitàries. A més, dins el marc de “La Festa”, l’Esbart participa a l’espectacle “Festa i Tradició”, creat conjuntament amb la Colla de Geganters i Grallers de Castellterçol. Aquest espectacle pretenia acostar al poble la tasca que fan les dues entitats…
Títol
YouTube
Instagram